A TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZEREK

Az asztali cukor még ma is a legelterjedtebb édesítőszer. A szacharózt a legtöbb konyhában még megtaláljuk, annak ellenére, hogy ma már tudjuk, hogy a cukorrépából vagy a cukornádból csak nagyon hosszú feldolgozási folyamat során kerül az asztalunkra. Üres kalóriát jelent a szervezetünk számára, mivel magas a kalóriatartalma, viszont semmilyen tápanyagot nem tartalmaz. Csak annyit érhetünk el vele, hogy vércukrunk az egekbe szökik, túl nagy immunválaszt hív elő és keringési problémákat is okozhat. A cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek előidézője.

A természetes édesítőszerek

Testvére a barna cukor. Azt szoktuk mondani hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér rizs, de ez nem jelenti azt, hogy a barna cukor is egészségesebb lenne, mint a fehér cukor. Így könnyen becsaphatjuk magunkat. Ne feledjük el, hogy a arna cukor is cukor színétől függetlenül. Egyszerűen csak annyi történik, hogy az asztali cukrot nem tisztítják meg teljesen és ettől marad barna. Hatásaiban viszont megegyezik a fehér cukoréval. A  magas fruktóztartalmú kukoricaszirup elnevezés azt sugallja, hogy természetes és egészséges anyagokat tartalmaz, de valójában ez sem több, mint egy magasab feldolgozott édesítőszerrel készült fehér kukoricakeményítő.

Az agave por, a kaktuszból készült méz, nem a méhektől származik, annak ellenére, hogy sok ember ezt gondolja. Ez egy olyan édesítőszer, amit egy mexikói kaktusz nedvének kinyeréséből nyernek. Tulajdonképpen a juharsziruphoz hasonlít. Sokkal egészségesebb és természetesebb egyébként, mint a fehér cukor, tehát fogyasztása nem ellenzett. A xilit is egyre népszerűbb manapság. Ezt az anyagot nyírfacukornak is nevezzük, mivel eredetileg a nyírfa rostjaiból nyerték ki ezt az édes anyagot. Számos előnyéről olvashattunk már, de valóban olyan biztonságos és természetes, mint amilyennek mondják? A következő cikkekben erre a kérdésre próbálunk választ adni bemutatva a nyírfacukor lehetséges egészségügyi előnyeit és a kutatási eredményeket is.

A MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK

A gyártók egyre jobb és egészségesebb formákat kínálnak a finomított cukor helyettesítésére. Rengeteg édesítő nevét tudjuk elhadarni, de tudjuk-e, hogy valójában miből készülnek? Hány édesítőszer az, ami valóban egészséges a testünknek? Az aszpartám sok diétás termékben megtalálható, például a diétás kólákban, a cukormentes édességekben stb. Ha egy élelmiszeren jelzik, hogy fenilalanin forrást tartalmaz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy aszpartámot tartalmaz. Ez a szer alacsony kalóriatartalmú, nincs utóíze, viszont csendes gyilkosként emlegetik. Ennek meg is van az oka, hiszen képes mindenféle neurológiai problémákat és tüneteket előidézni, például görcsöket , nyilalló fájdalmakat, a lábak zsibbadását, szédülést, fejfájást, ízületi fájdalmakat, depressziót, szorongást, homályos látást és még a memória elvesztését is. 

A szukralózt a szacharózból állítják elő laboratóriumi körülmények között, tehát valójában semmi köze nincs a természetes cukorhoz. Sőt még mellékhatásai is nagyban eltérnek a természetes anyagokétól: rohamokat, kiütéseket, bélrendszeri problémákat okozhat, de igen gyakori, hogy fáradtság, szorongás, zsibbadás és fejfájás lép fel használata során. 

A szacharinról az FDA kimutatta, hogy komoly egészségügyi kvetkezményei vannak, például a laboratóriumi patkányoknál húgyhólyagrákot okozott, mi mégis levehetjük a boltok polcairól. Miért rejtik el a keserű igazságot?

Ma már egyre népszerűbbek a természetes cukorhelyettesítők. Ilyen például a stevia, amit dél-Amerikában termesztenek. Az egészséges változata a nyers, feldolgozatlan levelek vagy azok porított változata. Viszont jobb elkerülni a kivonatokat vagy a fehér porokat. Ezek ugyanis már túlságosan mesterséges módon kerülnek előállításra és egyes kutatók azt gyanítják, hogy a feldolgozás során mutálódnak a DNS-ei és rákot okozhatnak. Ugyanakkor mivel a szervezetet nem juttatja kalóriához, mesterséges éhséget generál. A steviát azért soroltuk a mesterséges szerek közé, mert a por és a kivonat már valóban nem tekinthető természetesnek.

Nyírfacukor elérhető

Paleolit Xilit 1kg

Paleolit Xilit 1kg

Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!