A XILIT ÉS A FOGAK

A fogszuvasodás úgy alakul ki, hogy a szájban levő baktériumok a cukrokat szétbontják és savakká alakítják. Ha az étel tehát szacharózt tartalmaz, akkor az a baktériumok számára táplálékot jelent, ez pedig azt jelenti, hogy a savak képződése a fogak zománcának károsodásához vezet. A savas támadás üregeket alakít ki a fogon.

A xilit és a fogak

A xilit egy olyan természetes édesítőszer, melyet bizonyos növényi részek rostjaiból állítanak elő. Szerkezetében nagyban eltér a szacharóztól, mivel a baktériumok nem tudják lebontani és így segít megőrizni a száj semleges pH-értékét. A xilit megakadályozza továbbá, hogy a baktériumok megtapadjanak a fogainkon, így védi azokat a fogszuvasodástól. A xilit egyébként fél óra alatt képes leállítani a savas támadást. A kevesebb baktérium és a kevesebb sav egészségesebb fogakat eredményez. Mivel a szájban levő baktériumok képtelenek megemészteni a xilitet, így azok növekedése nagymértékben csökken. A savtermelő baktériumok száma akár 90%-kal is csökkenhet a xilit használatával. Nem képződik sav, mivel a nyál pH-értéke normális marad és a plakk sem okoz gondokat. A xilit használata után a baktériumok nem tudnak megtapadni a fogak felszínén, így a plakk mennyisége is csökken.

Ezenfelül a xilit képes arra is, hogy javítsa a sérült fogzománcot. Kutatások kimutatták, hogy a xilit használatával javítható a zománc károsodásai. A nyál egyébként önmagában védi a szájat és a fogakat, tehát ha egyáltalán nem fogyasztanánk szacharózt, akkor is védve lennének a fogaink. Azonban ma már minden feldolgozott élelmiszerben van hozzáadott cukor, így a száj saját védekező rendszere segítségre szorul. A xilit enyhe lúgosító hatása képes visszaállítani a száj megfelelő pH-értékét, aminek következtében az újból meg tudja védeni a fogakat a káros hatásoktól. A lúgos hatás következtében a különböző ásványi anyagok, a kalcium és a foszfát fokozatosan el kezd visszaépülni a fogakba, így a zománc el kezd újra megkeményedni.

Nyírfacukor elérhető

Paleolit Xilit 1kg

Paleolit Xilit 1kg

Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.

Ár: 2695 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!